Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Mindent a kakaóvajról

 

Származása, előállítása:  

A kakaó (Theobroma cacao) valószínűleg az Amazonas és az Orinoco folyókat övező őserdő mélyéről származik. Több helyi ősi nép, maják, inkák és aztékok is ismerték, sőt utóbbi nép legendáiban feltűnő szent madár, a kvezál előszeretettel fogyasztotta a kakaó termését.  

Termesztését a maják kezdték el kb. 3500 évvel ezelőtt. A termés húsát csemegeként fogyasztották, magja a kakaóbab pedig fizetőeszközként töltött be fontos szerepet. Latin nevét még Linné-től kapta, "theobroma", azaz az istenek eledele.  

A mályvavirágúak rendjébe sorolt növény természetes élőhelyén akár 15 méteres magasságot is elérhet, az ültetvényeken 3-4 méter magas növényeket nevelnek. Apró, fehér virágai késő délután nyílnak ki és egész éjjel nyitva maradnak. Termése elipszoid alakú, narancsszínű és általában 50-60 mag terem benne.  

Bár a kakaó a dél-amerikai kontinensről származik, a legtöbb kakaó ültetvény ma Afrikában található. Az ültetvényeken általában két fajtáját termesztik, a Criollót és a Forasterót. A fák egész évben virágoznak és folyamatosan teremnek. A frissen szüretelt kakaóbab 40-55% kakaóvajat tartalmaz, de feldolgozása előtt még további előkészítése szükséges. A vaj előállításához a babokat szárítják és miután nedvességtartalma egy részét elvesztette alkalmas a sajtolásra. Hidegsajtolásnál a kakaó őrlemény hőmérséklete mindössze 46 fokig emelkedik, ez a meleg pedig nem külső forrásból, hanem a kakaóbab-darabkák surlódásából keletkezik. Az éppen csak megolvadt kakaóvaj jól elválasztható a kakaóbab maradékától. A művelet eredménye a szűretlen, szűz vaj, amely csokoládébarna színű, jellegzetes kakaó illattal és ízzel. A szűrt kakaóvaj elveszíti barna színét, de illata megmarad, törtfehér, vagy sárgás színű lesz. 

Egész iparágakat szolgál ki: Nélkülözhetetlen az édesipar számára, gasztronómiai kedvenc, és ami jelen esetben a fókuszunk, a kozmetikai ipar is rajong érte. 

Remek, jó ár/érték arányú alapkrém, amibe beletehetünk a lassú melegítés végén egy-két (nem több) illóanyagot is és más nekünk tetsző recept ötlet szerinti természetes olajat.

 

Összetétele, alkalmazása:  

Ha kibontasz egy tégely kakaóvajat, az első amit érzékelsz a mennyei csokoládéillat. Szinte beleharapnál (egyébként megteheted, de csalódni fogsz, cukor nélkül messze nem azt a csokoládéízt kapod, mint amit az illat alapján elképzelsz). Ízre magában a kakaóvaj azért nem egy nagy élmény. Ugyanakkor jól működhet vaj helyettesítésére süteményekben pl. vegán étrend esetében. Attól függően, hogy milyen hőmérsékleten tároltad, a kakaóvaj lehet kemény, vagy puha, mint a szobahőmérsékleten tárolt vaj. Alapvetően enyhe sárgás-fehéres színű, amely hidegen akár morzsálódik is. 

A kakaóvaj kb. testhőmérsékleten olvad. Célszerű hűvös, sötét helyen tárolni, hogy minél tovább megőrizze a minőségét és ne avasodjon meg. Természetesen használható melegebb időben, sőt van, aki kifejezetten napozáshoz/barnuláshoz használja (erről még többet kicsit később), viszont akkor készülj fel arra, hogy akár folyékonnyá olvadhat, így érdemes ennek megfelelően tárolót választani neki. Ha egyszer megolvad, konzisztenciája enyhén megváltozik, fehér foltok alakulnak ki benne, ez természetes folyamat. Ezért mindig csak annyit érdemes belőle melegíteni/felolvasztani, amennyit rövid távon biztosan fel fogunk használni. 

A kakaóvaj rendkívül sok egészségügyi előnnyel rendelkezik. Hozzáértők szerint a vaj előnye nemcsak abban rejlik, hogy pozitívan hat a bőr egészségére, hanem belülről is táplálja az emberi szervezetet.  

A kakaóvaj értékes polifenolokat tartalmaz, amelyek segítenek csökkenteni az öregedés jeleit, például a bőr degenerációját, érzékenységét és segít megállítani a sejtmutációk kialakulását. Tanulmányok igazolják, hogy a benne található polifenolok számos krónikus betegséggel is képesek megküzdeni.  

A kakaóvajban többek között megtalálható a vajsav, a palmitinsav és a sztearinsav. Ezek az összetevők megakadályozzák az oxidatív stressz kialakulását és kiegyensúlyozzák az emberi szervezet működését.  

A kakaóvaj nyugtató hatással van a bőrre és megakadályozza a fertőzés kialakulását. A vaj az alapvető összetevői miatt nagyon hatásos napégés esetén is.  

A kakaóvaj nagyon sok antioxidánst tartalmaz, amelyek segítenek elnyomni a T-sejtek aktivitását az immunrendszerben. Abban is segíthet, hogy elnyomja a szervezetben kialakuló gyulladást.  

A kakaóvaj nemcsak antioxidáns vegyületeket, hanem egészséges zsírsavakat is tartalmaz, amelyek nemcsak a bőrön keletkezett seb gyulladását segítenek megakadályozni, de nagyon hatásosak olyan bőrbetegségek esetén is, mint ekcéma, bőrkiütés vagy éppen pikkelysömör. A vaj ideális választás lehet a fájdalmas és gyulladt bőr megnyugtatására is.  

A napfény és a környezeti hatások negatívan hatnak a haj egészségére. A kakaóvaj segít a hajat puhán tartani és nagyon hasznos lehet akkor is, ha sokáig szeretnénk megőrizni hajunk egészségét. Olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek elősegítik a haj hidratálását, illetve a haj textúrájának javításában is szerepet játszanak.  

Kutatások igazolják, hogy a kakaóvajban található polifenolok segítenek megőrizni a bőr tónusát és rugalmasságát, így a terhesség során fellépő bőrelváltozások, például a terhességi csíkok megelőzésében is kiemelkedő szerepet játszhat. Segítségével nemcsak a hegeket és a striákat tüntethetjük el, de még bőrünk egészséges barnulását is elérhetjük a segítségével.  

Bőrünk azért is kedvelheti annyire a kakaóvajat, mivel E-vitaminban is rendkívül gazdag. Márpedig a bőr egészségének megőrzéséhez szükség van erre a vitaminra. 

 

A kakaóvaj használata arcra:   

Kakaóvaj ajakápolóként:  

Az ajkaid ápolására aligha van megfelelőbb megoldás, mint a kakaóvaj, mert hidratál, védőréteget képez, fényvédőhatása nagyon jó (6-8-as faktorszám).  

Kakaóvaj a ráncok ellen:  

Magas antioxidáns és zsírsav tartalma miatt védi és lassítja a bőr öregedését, ezért is jó alapanyag az arcodra. Öregedésgátló (anti-aging) szerepe van a mély ráncok kialakulásának megelőzésében. Csillogóvá, selymessé és egyenletesen barnává varázsolja az arcod! Keverheted más olajokkal, viszont figyelj a felhasználásra, tehát a fényvédő hatású kakaóvajat lehet arcon is nappali krémként használni, de ne keverd olyan olajjal, aminek nincs ilyen tulajdonsága.  

Kakaóvaj halványítóként:  

Ha bőröd nem egyenletes, netán pigmentfoltok tarkítják, akkor fontos tudnod, hogy a kakaóvaj halványítóként is briliáns a sminked alatt. Egyenletes tónusúvá varázsolja az arcodat. A terhességi májfoltok halványítására is kiváló.  

 

A kakaóvaj használata testre:  

Kakaóvaj ekcéma, pikkelysömör ellen:  

A kakaóvaj lágy, finom tapintást biztosít, érzékelhetően azonnal felszívódik, különleges vízmegtartó hatással rendelkezik poliphenol ( CMP ) tartalma miatt, vagyis hidratálja a bőröd, tekintettel a kényes bőrkeményedésre hajlamos pontokra is, mint a könyök csúcs és a sarokrész a lábfejen, ezekre ideális bőrpuhító. Alkalmazható kirepedezett, ekcémás bőrre, magas E-vitamin tartalma miatt rugalmassá varázsolja a hámréteget.   

Kakaóvaj a striák megelőzésére:  

Várandósok figyelem! Striák - azaz a terhességi csíkok - megelőzésére nagyszerű szövetséges! A kakaóvaj kiváló hidratáló hatása miatt, már akár az első időszaktól is érdemes használni a test egész felületén, hogy segítse a bőr rugalmasságát megtartani. Finom védő réteget képez, így támogatja a nedvesség hámrétegben maradását. Szuper alapkrém, amelybe receptek alapján mandula olajjal, jojoba olajjal, olíva olajjal keverve akár vajúdáshoz való kencét is csinálhatsz. Ebben az állapotban, a kismama bőrének az a feladata, hogy rugalmasan nyúljon és ne repedjenek meg a szövetek, utána pedig, hogy vissza rendeződjön az előző állapot. No, ehhez kell a hasi terület nagyfokú teherbírása. A kakaóvaj serkenti a kollagén termelődést, aminek a hiánya a striák kialakulásához vezet! Bemasszírozva a narancsbőr kialakulására hajlamos testrészeken megelőzésként remek megoldást kínálhat.  

Kakaóvaj popsikrémként:  

Természetes megoldást kínál a kakaóvaj kisbabád érzékeny bőrének gondozására is. Kiváló kezelője lehet a pelenkakiütéseknek és egyéb kiütésekre kockázat nélkül alkalmazható.  

 

A kakaóvaj egyéb felhasználási módjai arcon és testen egyaránt:  

Kakaóvaj borotválkozás után - férfiaknak is:  

Férfiaknak is ajánlott borotválkozás után, na meg persze az illatáért! A férfiak bőrének is kell a kényeztetés, megnyugtatja a borotválkozással okozott sérüléseket, gyorsabban regenerálódik az arcbőr, a hegesedések eltűnnek és selymes kellemes érzést kölcsönöz az állnak.  

Természetes fényvédőként, napvédőként:  

A kakaóvaj természetes fényvédő 6-8-as faktorszámú, ezért napvédőként is alkalmazható pl. tavasszal, vagy ha csak keveset vagy a napon. Gyermeked is szívesebben fogadhatja, finom, csokoládéra emlékeztető illata miatt.  

Kakaóvaj hegesedésre:   

Plasztikai sebészeti beavatkozás - gondolj csak egy anyajegy eltávolításra - után ajánlják az orvosok, mert segíti, megtámogatja a szép, kívánatos hegesedést!  

Kakaóvaj masszázshoz:  

Masszázzsal a kakaóvaj erősíti az immunrendszert, csökkenti a stresszt, az ízületi gyulladások kialakulásának lehetőségét, illetve a rák megelőzésének is kiegészítő módszere lehet. 

 

Milyen a legjobb kakaóvaj? Finomítatlan, finomított, gyógyszertári? 

A finomítatlan kakaóvajat hidegeljárással nyerik ki a kakaóbabból és később sem kezelik semmilyen módon: így nem sérül az összetétele: a zsírsavak, a benne található antioxidánsok, vitaminok. Ezzel szemben a finomítás során hőhatásnak vagy vegyi eljárásnak teszik ki a kakaóvajat, így összetétele már sérülhet. Kozmetikumként alkalmazva ezért egyértelműen a finomítatlan, hidegeljárással kinyert kakaóvaj az igazi. 

 A gyógyszertári kakaóvaj az csupán a “gyógyszertárban” kapható termékre vonatkozik, a tapasztalataim szerint azt sem mindig tudják, hogy finomított vagy finomítatlan termék-e. Előnye, hogy a gyógyszertárban tetszőleges mennyiséget kimérnek neked, de nem feltétlenül fogod tudni, hogy milyen terméket kapsz pontosan. (Egyébként a kakaóvaj azért kapható gyógyszertárban, mert ők is használják a saját krémek kikeverésére). 

 

Ha még nem tetted, próbáld ki, Neked is legyen az egészségtől „illatozó” szép bőröd, élj a természet adta lehetőségekkel! :) 

Tartalomhoz tartozó címkék: kakaóvaj