Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Szappankészítés lépésről lépésre - a hideg eljárás technikája ajándék recepttel

Szappankészítés lépésről lépésre - a hideg eljárás technikája ajándék recepttel

A hideg eljárás = cold process = CP lényege, hogy olajokat és zsírokat elegyítünk lúgoldattal, amelytől beindul a szaponifikáció kémiai reakciója, vagyis a szappanosodás folyamata, amely azt jelenti, hogy a lúg és az olajok glicerinné és szappanná válnak, tehát a jól elkészített szappanból távozik a lúg.

A szappanmassza kitöltése és szilárdulása után a szappanokat több hétig kell érlelni. Maga a szaponifikáció 24-48 óra alatt teljesen lezajlik, a többi idő ahhoz kell, hogy a víz elpárologjon a szappanból. Minél több időt hagyunk a szappannak az érésre, annál jobb minőségű szappant kapunk: 4 hét a minimum! Nagyon jó minőségű és változatosan színezhető, díszíthető szappanokat készíthetünk ezzel az eljárással.

A szappankészítés egyáltalán nem veszélytelen eljárás, ezért először azt javaslom, hogy látogass el egy szappankészítő tanfolyamra, ahol megtanulhatod az alapvető és biztonsági szabályokat, a lúg, az olajok és az egyéb összetevők viselkedését, hogy az első szappankészítésed ne kudarccal vagy balesettel végződjön, ráadásul egyéni tippekkel is gazdagodhatsz hozzáértő szakemberek tapasztalataiból.

Kezdésnek a következő receptet javaslom:

- 150 g kókuszvaj

- 150 g pálmavaj

- 100 g olívaolaj 

- 100 g napraforgóolaj

- 190 g desztillált víz 

- 71 g NaOH

- 5 ml tetszés szerinti illóolaj ( opcionális )

- kozmetikai pigment vagy agyag tetszés szerint a színezéshez ( opcionális )

Ez a recept egy tökéletes alaprecept, nyugodtan kísérletezhetsz különböző illóolajokkal és színezőanyagokkal.

Milyen alapanyagokra lesz szükséged a hideg eljárásos szappan elkészítéséhez?

- növényi zsírok, olajok 

- desztillált víz

- lúg ( NaOH )

- illóolaj ( opcionális )

- színezőanyag ( opcionális )

- díszítőanyag ( opcionális )

Milyen eszközökre lesz szükséged a hideg eljárásos szappan elkészítéséhez?

- védőfelszerelés ( sav-, és lúgálló kesztyű!, védőszemüveg, kötény )

- mérleg ( legalább grammpontosságú mérleg )

- lúgoldó edény ( speciális )

- desztillált víz méréséhez mérőedény

- nagy főzőpohár vagy rozsdamentes edény 

- keverőkanál ( legjobb a süteményes spatulás, így az utolsó csepp is kiszedhető az öntésnél :) )

- szappanöntőforma ( szilikon vagy fa )

- laborhőmérő

- botmixer ( legalacsonyabb teljesítményű, legjobb a fémvégű, amely jól bírja a hőt és a lúgot )

- illóolajhoz érdemes beszerezni egy mérőpoharat, a színezőanyaghoz pedig egy adagolókanalat

Fontos, hogy olyan eszközökkel dolgozz, amelyeket csak a szappankészítéshez használsz, illetve amelyek jól bírják a hőt, a lúgot és a botmixer keverését!

A hideg eljárásos szappan elkészítésének folyamata lépésről lépésre:

1. Jól szellőző helyiségben dolgozz, állat és gyermek ne legyen a közeledben! Készítsd elő az alapanyagokat és az eszközöket egy tiszta, üres, újságpapírral leterített asztalra. Mindig tiszta, fertőtlenített eszközöket használj!

2. Teljesen zárt cipőben, ruházatban kezdj neki a szappankészítésnek, vedd fel a védőszemüveget, kötényt, kesztyűt.

3. Első lépésként mérd ki a vizet a mérőedénybe mérlegen, majd öntsd bele a lúgoldó edénybe, ehhez kell majd hozzáadni a lúgot!

4. Második lépésként mérd ki mérlegen a lúgot és óvatosan add hozzá a lúgoldó edényben található vízhez. Ezután tedd rá az edényre a fedelét, tekerd rá, de úgy, hogy ne záródjon teljesen, hogy a felszabaduló gőz távozni tudjon! Körkörös mozdulatokkal rázd össze óvatosan, addig, amíg úgy hallod, hogy a lúg darabos hangja átvált folyékonnyá. Ne ijedj meg, egy heves exoterm reakció fog lezajlani, ami felmelegíti az elegyet, ezért fontos, hogy hideg vizes fürdőbe helyezd, amíg el nem éri a 40 C° fokos hőmérsékletet. MINDIG A LÚGOT ADD HOZZÁ A VÍZHEZ, ELLENKEZŐ ESETBEN A KEVERÉK KIFRÖCCSENHET, ÉGÉSI SÉRÜLÉSEKET OKOZVA! VIGYÁZZ, HOGY A KELETKEZŐ GŐZT NE LÉLEGEZD BE!

5. Harmadik lépésként, amíg a lúgoldat hűl, mérd ki a zsírokat, olajokat egy edénybe, majd melegítsd fel őket 40 C° fokosra.

A hőmérsékleteket a laborhőmérő segítségével könnyen ellenőrizheted!

6. Amikor a lúgos - vizes oldat és a zsíros - olajos keverék is megfelelő hőmérsékletű, akkor óvatosan adagold hozzá a lúgos - vizes oldatot a zsíros - olajos keverékhez. MINDIG A LÚGOS - VIZES OLDATOT ADD HOZZÁ A ZSÍROS - OLAJOS KEVERÉKHEZ, NE FORDÍTVA!

7. Kevergesd, míg pudingállagú nem lesz, amennyiben úgy gondolod, rásegíthetsz botmixer használatával is. 

8. Illatosítsd és színezd kedvedre! Érdemes az illóolajat és a színezőanyagot is kimérni előre, mert meglepően hamar eléri a massza a megfelelő, öntéshez szükséges állagot.

9. Öntsd formába a szappanmasszát! Határozott, gyorsabb mozdulatokkal végezd, ahogy fentebb is írtam, hamar szilárdul a massza.

10. A szappanformákat helyezd fedett, meleg helyre 1 napra, - én cipősdobozban, vékony pokrócban betakarva szoktam raktározni :) - , majd szedd ki őket a formából és tárold 4 hétig jól szellőző helyiségben. Ez idő alatt minden víz eltávozik a szappanból és tökéletes lesz az állaga.

Biztonságos és sikeres szappankészítést kívánok! :)