Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

A kozmetikai agyagokról

 

Az agyagokat már az ókorban is használták. Méregtelenítő, baktériumölő, seb összehúzó és energiapótló hatásuk kiemelkedő. Az agyagok úgy viselkednek, mint egy nedvszívó papír, ugyanis külsőleg használva a bőrön keresztül kivonják, majd elnyelik a káros anyagokat és helyükre az egészség megőrzéséhez és visszaszerzéséhez szükséges ásványi anyagokat, éltető elemeket juttatják.

Ezek az előnyös tulajdonságok az agyagásványok kristályszerkezetéből adódnak, amelyben a szilícium és az alumínium molekulák rétegei szendvicsszerűen épülnek egymásra és mely rétegek közé nagyméretű molekulákat képesek felvenni és megkötni, így az agyag eltávolításával együtt a szennyeződésektől is egyszerűen és természetes módon szabadulhatunk meg. Az agyagásványok másik arcápolásban kihasznált tulajdonsága, hogy ezek a rétegek 0,002 mm-nél kisebb kötegekként állnak össze, így a bőr legkisebb pórusaiba is eljutnak.

Az agyagásványoknak számtalan kristályszerkezeti és színbeli variációja van, amelyek különböző előnyös tulajdonságokkal rendelkeznek. Alapvetően három csoportra oszthatjuk őket szerkezetük alapján. Mindhárom csoport a vulkáni hamu mállásával keletkezik, ezért általában egymással keveredve találjuk meg a nagyobb telepeiket, amely együtt jár a tulajdonságok megváltozásával is. Bár Magyarországon is több lelőhelyük ismert, de nem érnek el olyan tisztaságot, amely szükséges a kozmetikumgyártás számára.

MONTMORILLONIT

A montmorillonit agyagásványok legfontosabb tulajdonsága az erős duzzadóképesség. Az agyagásványok között az ilyen szerkezetűek a térfogatuknak a többszörösére képesek duzzadni, miközben nagy mennyiségben kötik meg az olajokat, zsírokat, vizet, valamint a bennük oldódó káros anyagokat. Az arcápolásban különösen a bőr megtisztítására alkalmazható, mivel pépesítve a pórusokba is bejut és felveszi onnan a nehezen elérhető szennyeződéseket. 

ILLIT

Az illit agyagásványok a montmorillonitokhoz képest alig képesek a duzzadásra és kisebb a fajlagos felületük. Ugyanakkor ennek a csoportnak is vannak kiemelkedő tulajdonságai. Egyik legfontosabb a kitűnő ioncserélő képessége. A molekuláris rétegei között hosszútávon képes a növényzet számára felvehető állapotban megőrizni a vizet és a benne oldott ásványi anyagokat. Az arcápolásban ugyanezen tulajdonságát hasznosítja, vagyis a természetes állapotban meglévő, vagy mesterségesen dúsított tápanyag mennyiséget így könnyen a bőrfelszínre vihetjük, ahol képes a hasznos anyagokat leadni a bőr teljes mélységében. Másik fontos tulajdonságuk, hogy mivel szinte egyáltalán nem duzzadóképesek, ugyanakkor a rétegszerkezetük miatt vékony, szabad szemmel nem látható lapokra szedhetőek szét, ezáltal a púdergyártás egyik természetes alapanyagát jelentik.

KAOLINIT

A kaolinit ásványokat először a kerámiagyártás során hasznosították, mivel szintén nem duzzadóképes agyag, ugyanakkor a kiégetés során is megőrzi fehér színét. Csak jóval később fedezték fel további csodálatos tulajdonságait, amelyek alapján az arcápolásban is alkalmazni kezdték. Elsősorban az illithez hasonló bőrtápláló hatása miatt, de a vérmozgás stimulálásával a bőrregenerációt is segíti, különösen bőrtisztítás után. 

 

 

A következőkben az arcápolásban alkalmazott különlegesebb agyagásvány keverékeket mutatom be:

BENTONIT AGYAGÁSVÁNY

A Magyarországon is több helyen ipari mennyiségben termelt ásványi nyersanyagot elsősorban a vegyipar alkalmazza. Mivel többnyire montmorillonit alkotja, ezért kitűnő a duzzadóképessége, így festékek, gyógyszerek töltőanyagai, ugyanakkor a molekula-, és ionfelvevő képessége miatt a környezetvédelem is nagy mennyiségben használja, pl.: olajkatasztrófa esetén. Az arcápolás ugyanezen tulajdonságait hasznosítja a zsíros bőr tisztítására. Emellett sok szappankészítő is használja, hogy a főzés során ne tapadjon a keverőkanálra a massza.

Fontos, hogy az arcodon ne használd többször heti két alkalomnál, különben túl sok zsírt távolítasz el a bőr felszínéről, amely így kiszáradhat és további bőrproblémák oka lehet!

FEHÉR KAOLIN

A kínai agyagként is ismert agyagásvánnyal már mindenki találkozhatott, hiszen elterjedt kozmetikai alapanyag és gyógyszer hordozóanyag, de legtisztább állapotban a fehér porcelánok nyersanyaga is. Ennek a rendkívül finom szemcséjű ásványnak a kozmetikában kihasznált egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy nem köti meg és így nem távolítja el az olajokat, így száraz bőrűek is nyugodtan használhatják. Mikroszkópikus méretű szemcséiből nagyon finom paszta készíthető, amely érzékeny bőrűek számára is kitűnő bőrradír.

FRANCIA ZÖLD AGYAG

A francia zöld agyag a kozmetika és gyógyfürdő kúrák kedvenc agyagfajtája. Mivel illit és montmorillonit ásványkeverékekből áll, ezért egyszerre tisztító és tápláló hatású, bőrproblémák széles skálájára használható, mint pl.: pattanásos bőr. Mivel kitágítja a pórusokat, azok mélyéről is eltávolítja a felgyűlt szennyeződést. Ioncserélő ásványtartalmával pótolja az ásványi anyagokat a mélytisztítás közben és segíti a felső hámréteg megújulását. Az erőteljes tisztítóhatás miatt nem ajánlott alkalmazása érzékeny és száraz bőrűek számára.

MAROKKÓI RHASSOUL AGYAG

A marokkói rózsaszín agyag rhassoul vagy ghassoul néven is ismert. Az ásványi anyagokban gazdag agyag az Atlasz-hegységből származik. Kivételesen szelíd és hasznos tisztító anyag, még a száraz hajra és érzékeny bőrre és fejbőrre is. Az agyag rendkívüli képessége, hogy finom szemcséi felszívják a vizet és gélt alkotnak a szennyeződésekkel, miközben nem szárít, megmarad a haj és a bőr természetes védőrétege. A mikronizált rhassoul nagyon finom szemcseméretű, 1 gramm por 800 m2 felületű. Kiváló a nehézfém méreganyagok eltávolítására. Az agyag erős negatív töltésű, míg a toxinok pozitív töltésűek, így a rhassoul egyszerűen felszívja a méreganyagokat. Nagy mennyiségben tartalmaz bőr,- köröm-, hajerősítő szilícium-dioxidot, káliumot és magnéziumot.

MAROKKÓI VÖRÖS AGYAG

Ez az agyagtípus leginkább a francia zöld agyaghoz hasonló szerkezetű és tulajdonságú, tehát erősen szárítja a bőrt és mélyen kitisztítja a bőr rétegeit. Zsíros bőrűeknek sem ajánlott hetente egy alkalomnál többször használni. Vörös színét vastartalmának köszönheti, amelynek nincs hatása a bőrre, ugyanakkor ezért a szappankészítés egyik lehetséges színezőanyaga.

ZÖLD ILLIT 

Halványzöld színű agyagásvány, magasabb illit-tartalmában különbözik a francia zöld agyagtól, de hatását tekintve ahhoz nagyon hasonló. Kímélően távolíthatjuk el vele az elhalt hámréteget és ezzel az agyagfajtával tudjuk a legeredményesebben megszabadítani bőrünk a méreganyagoktól, még a legmélyebb rétegekből is. Fontos, hogy olyan bőrön alkalmazd, amelynek felesleges zsírtartalma van, mivel kiváló tisztító hatása nem csak a szennyeződésekre, hanem a bőr tartalmára is hat.

 

 

Bár az agyagásványok ismertetett hasznos tulajdonságait a kozmetikaipar sokféle mesterséges vegyülettel is képes helyettesíteni, az agyagásványok természetben megtalálható módon rendelkeznek azzal a potenciállal, amely lehetővé teszi az arcápolásban történő felhasználást, anélkül, hogy a vegyiparra és az összes káros melléktermékére szükségünk lenne. Emellett a természetes eredetű agyagásványok használatával elkerülhetjük allergiás reakciók kialakulását is.