Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Bambusz fogkefe - Hulladékmentes fürdőszoba kialakítása 1. tipp

A bambuszról néhány mondatban...

A bambusz egyre népszerűbb azon túl is, hogy a pandák kedvenc csemegéje. Az üreges felépítésű, apró súlyú, de nagyon erős növény több, mint 1000 fajjal rendelkezik, gyorsabban nő, mint bármely más növény és akár a fenntarthatóság egyik csodafegyvere lehet, ha jobban elterjed.

A fűfélék közé tartozó növény fő előfordulási területe Ázsia, ahol komoly hagyományokkal rendelkezik a termesztése és évezredek óta alkalmazzák különféle célokra. Egyes feltételezések szerint Ázsia keleti feléből azért kerül elő kevés kőkori eszköz, mert azokat bambuszból készítették, amelyek az azóta eltelt több ezer év alatt már lebomlottak.

De nem csak őseink számára volt remek alapanyag a bambusz, hanem napjainkban is egyre nagyobb jelentőségre tesz szert, hiszen számtalan módon felhasználható, ráadásul egyes vizsgálatok szerint akár 35%-kal több oxigént termelhet, mint a hasonló termetű fák.

 

 

Miért válassz fenntartható és környezettudatos szájápolási technikát? Mutatom a magyarázatot!

A műanyag nem feltétlen rossz, újrahasznosítva a körforgásos gazdasági rendszerben teljes mértékben kezelhető - de a probléma, hogy a boltokban vásárolható műanyag fogkefék 99%-a nem újrahasznosítható, mint egy egyszerű PET, mivel kompozit, azaz különféle műanyagötvözetből állnak. Ezáltal szemétégetőben, rosszabb esetben a tengerben, egy úszó szemétkupacon végzik, a lebomlási idejük 50-450 év is lehet.

Egy ember a legjobb esetben átlagosan éves szinten 4 darab fogkefét használ el (ha nem többet), ennek eredménye pedig, hogy évente mintegy 3,5 milliárd darab műanyag fogkefe kerül a szeméttelepekre és az óceánjainkba.

 

 

Tudni kell, hogy a jelenleg kapható bambusz fogkeféknél a sörték nem bambuszból készülnek, erre sajnos még a szuper bambusz sem alkalmas. Tehát legtöbb esetben a bambusz fogkefénél is műanyag a keferész, amit kőolajból állítanak elő. Az úgynevezett nylon 4-es változat némiképpen javítja a helyzetet, mert ennek lenmagolaj az alapja és laboratóriumi környezetben lebomlik. Így a plasztik sörte részt el kell távolítani, mielőtt esetlegesen komposztálnád a nyelet. 

 

 

Miért érdemes Neked is bambusz fogkefére váltanod?

Természetes anyagból készül: 

A bambusz nem csak Ázsiában, hanem például Magyarországon is megtalálható. Készítenek belőle háztartási eszközöket (pl.: evőpálcika), fontos alapanyaga a papírgyártásnak és az építőiparnak, készül belőle padló, csomagolóanyag, de még a gyógyszergyártásban is hasznosítják. 

A bambusz népszerűségéhez hozzájárul többek között az is, hogy termesztéséhez nincs szükség műtrágyára és növényvédő szerre sem. Emellett rendkívül gyorsan növekszik (2 év alatt feldolgozható növény lesz belőle).

Újrahasznosítható, nem terheled vele a környezetet:

Lévén, hogy a bambusz fogkefe nyele természetes, zöld, környezetbarát anyagból készül, 100%-ban lebomló és újrahasznosítható. Sőt, ha rendelkezel otthoni komposztálóval, a bambusz fogkeféd nyelét és a csomagolását is nyugodtan beleteheted.

Vegán, amelynek a pandák is örülnek:

Egyrészt azért, mert a bambusz fogkefének a sörtéje nem sertésszőrből, hanem prémium minőségű műanyagból készül, másrészt pedig a nyelét a Moso bambusz fajtából állítják elő, amit a pandák nem szeretnek. Így nem kell félned attól, hogy elveszed a fő táplálékukat! 

Kényelmes a fogása, egyszerű a használata:

Bár kezdetben szokatlan és furcsa érzés lehet, hogy a bambusz nyél kemény, tömör anyaga miatt nem olyan rugalmas, mint a műanyag fogkefe, többszöri használat után Te is könnyen hozzá tudsz szokni. Csak egy kis gyakorlást igényel és többet nem is akarsz majd visszatérni a műanyag fogkeféhez!

Kevesen tudják a fogkefének azt a tulajdonságát, hogy a sörtéje nem a kemény és rugalmatlan sertésszőrből készül, hanem minőségi műanyagból, ezért a sörték erőssége személyre szabható.Ha gyengébb fejre vágysz, választhatod a közepes vagy a puha erősséget is. Így nem kell attól tartanod, hogy felsérti a szád belsejét vagy a fogínyedet.

Tartós és tisztán tartja a fogakat:

Nem kell félned attól sem, hogy a kedvenc bambusz fogkeféd hamar tönkre megy. Sok esetben még tovább is bírja, mint a hagyományos műanyag fogkefék, de ha teheted, a higiénia miatt 2-4 havonta, fogprobléma esetén pedig azonnal ezt is cseréld le.

A bambusz fogkefe használatával nem csak a fogaiddal tehetsz jót, hanem hatékonyan óvhatod a környezeted. Ne feledd! Rajtad is múlik és sok kicsi sokra megy! ;)