Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Miért használj natúr szappant? - Szilárd szappan használatával kapcsolatos tévhitek eloszlatása

 

Egyre inkább tudatosabbá válnak az emberek, de bizonyára még olvasóink között is vannak olyan személyek, akik még mindig nem döntöttek: tusfürdő vagy natúr szappan. Szeretném most megkönnyíteni a választást, mutatom az okokat, hogy miért használj kézműves szappant Te is a szintetikus, káros vegyszereket is tartalmazó tusfürdők és folyékony vagy szilárd szappanok helyett!

Sokan azt gondolják, hogy a szilárd szappanokat, tömbszappanokat csak kézmosásra lehet használni, a kéz bőre különbözik a többi testrészünk bőrétől, nem szeretnék minden fürdés után krémezni magukat, mert úgy vélik a szappan szárít, elvonja a vizet a bőrtől, pedig ez nagyon nem így van!

A kézműves szappan nem szárít, sőt a túlzsírozás következtében tápláló olajakat tartalmaz, ezáltal ápolja és krémezi a bőrt. Egy bőrtípusnak megfelelő, jól megválasztott natúr szappan használata után el is felejtheted a testápolók alkalmazását.

A szappan lúgos kémhatásánál fogva lemossa a bőrfelszíni savköpenyt (ez egy zsíros védőréteg), viszont ezzel párhuzamosan a saját anyagaiból újra fel is építi, tehát megújítja azt. A kézműves szappanok túlzsírozással készülnek, rendelkeznek visszazsírozó képességgel is, így a kézműves szappan a bőrfelszíni védőréteg megújítását tökéletesen végre tudja hajtani. A bőr védőrétegének megújítása pont annyira jó a szervezetünknek, mint ahogy minden sejtünk folyamatosan és megfelelő ütemben megújul és megújul életünk során.

Ahogy az élelmiszerek kiválasztásánál törekszünk arra, hogy minél egészségesebben táplálkozzunk, egy olyan egyszerű dolog használatánál is, mint a szappan, ugyanolyan fontosnak kell(ene), hogy legyen, hogy a natúrt válasszuk. 

A boltban is beszerezhető, nem natúr szappanok olyan anyagokat is tartalmazhatnak, amelyek nem szükségesek a bőr PH értékének normál szinten tartásához, nem ápolják a bőrt, nem táplálnak, esetlegesen szárítanak, bőrirritációt okozhatnak.

Egy általános, káros szappan alapja vagy a pálmaolaj (sodium palmitate), vagy a marhafaggyú (sodium tallowate), s ehhez még hozzáadódnak a különböző szintetikus anyagok ( SLS, SLES, illat-, és színanyagok), kőolaj származékok, amelyekre szintén érdemes odafigyelni, jobb ezeket teljes mértékben elkerülni.

Ezzel szemben a kézműves szappanok alapja a kókuszzsír, és/vagy a különféle növényi olajok, mint például az olíva olaj, bennük sem habképző anyag, sem mesterséges illat, sem mesterséges színezék, sem pedig egyéb irritáló adalékanyag nincs.

Ha megnézünk egy natúr extra szűz olíva olaj szappant, akkor abban tényleg extra szűz olíva olaj van és semmi más, ennek ellenére tökéletesen tisztít és ápol, mindenféle adalékanyag hozzáadása nélkül is. 

Igen, tudom, ijesztően hangzik, hogy a szappanok lúggal készülnek, de ez nem azt jelenti, hogy vegyszert tartalmaz!

A szappankészítéshez olajak vagy zsírok, valamint nátrium-hidroxid (lúg) kell. Mindezek elegye indítja be a szaponifikáció folyamatát, vagyis a szappanosodás folyamatát, amely azt jelenti, hogy a lúg és az olajok glicerinné és szappanná válnak, tehát a jól elkészített szappanból távozik a lúg.

Miért kerüld a fent említett káros anyagokat messziről, mi történik a szervezeteddel, ha ezekkel az anyagokkal találkozik?

Ezek a nem természetes, vegyi anyagok a bőrön keresztül közvetlenül a véráramba kerülnek, s egyenesen a szerveinkhez jutnak, mert nincsenek enzimek, amelyekkel találkozva lebomolhatnának, kiürülhetnének a szervezetből, - így ezek hajlamosak eredeti formájukban elraktározódni - a táplálékkal ellentétben. Vagyis a bőrrel érintkező káros anyagok hosszú távon veszélyesebbek, mint amiket megeszünk. A szervezetben felhalmozódva, később akár komoly betegségeket is okozhatnak.

A bolti tusfürdők, folyékony vagy szilárd szappanok használata után a bőr védtelen lesz és gyorsan kiszárad, ezért úgy érezheted, hogy fürdés, zuhanyozás után szinte kötelező a testápoló használata.
A krém tusfürdőkbe csempésznek olyan anyagokat is, amelyek ezt a szárító hatást kicsit maszkolják, elfedik. Ezek a komponensek nem táplálják a bőr védőrétegét, hanem húznak rá egy vízzáró réteget. Amint ez lekopik, azonnal újra szárad a bőr, hisz nem tettél rá semmi olyan anyagot, ami a természetes védekezőképességét megerősítette volna.

A natúr szappanok ezzel szemben a természetből merítik kincsestárukat. Rengeteg fajta bőrtápláló olaj, gyógynövény, aromaterápiás hatású illóolaj kerülhet a szappanba. Olyan anyagok, amelyek a bőr külső rétegét megtisztítják, de ugyanakkor meg is erősítik a természetes savköpenyt. 

A szappanokban használt természetes illóolaj nem veszélyes, illetve nem minden esetben okoz irritációt!

Akkor okozhat allergiás reakciót, ha valaki érzékeny arra a természetes anyagra. Nem minden kézműves szappan készül illóolajjal, amennyiben szuper szenzitív a bőröd, úgy használj illóolajtól mentes verziót.

Miért fontos, hogy megfelelően tisztítsd a bőröd? 

A bőrt sokféle szennyeződés és kórokozó „koszolja” össze minden nap. Ilyenek a környezetből származó szennyeződések: a kosz, a por, a levegőben és a vízben lebegő apró szemcsék, a különböző baktériumok és más kórokozók, amelyeket a közösségi tárgyakról, közlekedési eszközökről gyűjtesz be. Az elhalt hámsejtek is megtapadnak a bőr felszínén. Nagyon fontos, hogy a mindennapi szennyeződések eltávolítására olyan kozmetikumot válassz, amely valószínűsíthetően kevesebb bőrirritációt okoz, megkímél az allergiás reakcióktól, emellett pedig ápoló, hidratáló hatóanyagokkal tölti fel a bőröd.

A natúr szappan előkészíti a terepet egy hatékonyabb kozmetikai kezelés számára, ugyanis a tiszta bőrön keresztül jobban felszívódnak a szérumok, krémek hatóanyagai. A megfelelően megtisztított bőrben be tudnak indulni azok a természetes, öngyógyító folyamatok, amelyek minden élő szervezetet jellemeznek.

A környezettudatosság szempontjából pedig nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy a folyékony szappan és tusfürdő használatával rengeteg műanyag hulladék termelődik, viszont a szilárd szappanokat szelektálható papír csomagolásban, vagy akár csomagolás nélkül is megvehetjük.

S még egy ijesztő tény! Egy kézmosásnál 2.3 g folyékony szappannal mosunk kezet, ezzel szemben ha szilárdat használunk, akkor csak 0.35 g fogy. Vagyis folyékony szappanból 6x annyit használunk, amihez több alapanyagra van szükség, egy kamionban kevesebb fér el belőle szállításnál, ráadásul szénlábnyoma 10-szerese a tömb szappanénak.

Ha sikerült meggyőzzelek, lentebb válogathatsz kézműves szappanjaink közül, amelyeket meleg szívvel ajánlok, vagy kattints a kézműves szappanok kategóriára. :)