Szappankészítés lépésről lépésre - a hideg eljárás technikája ajándék recepttel

A hideg eljárás = cold process = CP lényege, hogy olajokat és zsírokat elegyítünk lúgoldattal, amelytől beindul a szaponifikáció kémiai reakciója, vagyis a szappanosodás folyamata, amely azt jelenti, hogy a lúg és az olajok glicerinné és szappanná válnak, tehát a jól elkészített szappanból távozik a lúg.
A szappanmassza kitöltése és szilárdulása után a szappanokat több hétig kell érlelni. Maga a szaponifikáció 24-48 óra alatt teljesen lezajlik, a többi idő ahhoz kell, hogy a víz elpárologjon a szappanból. Minél több időt hagyunk a szappannak az érésre, annál jobb minőségű szappant kapunk: 4 hét a minimum! Nagyon jó minőségű és változatosan színezhető, díszíthető szappanokat készíthetünk ezzel az eljárással.
A szappankészítés egyáltalán nem veszélytelen eljárás, ezért először azt javaslom, hogy látogass el egy szappankészítő tanfolyamra, ahol megtanulhatod az alapvető és biztonsági szabályokat, a lúg, az olajok és az egyéb összetevők viselkedését, hogy az első szappankészítésed ne kudarccal vagy balesettel végződjön, ráadásul egyéni tippekkel is gazdagodhatsz hozzáértő szakemberek tapasztalataiból.
Kezdésnek a következő receptet javaslom:
- 150 g kókuszvaj
- 150 g pálmavaj
- 100 g olívaolaj
- 100 g napraforgóolaj
- 190 g desztillált víz
- 71 g NaOH
- 5 ml tetszés szerinti illóolaj ( opcionális )
- kozmetikai pigment vagy agyag tetszés szerint a színezéshez ( opcionális )
Ez a recept egy tökéletes alaprecept, nyugodtan kísérletezhetsz különböző illóolajokkal és színezőanyagokkal.
Milyen alapanyagokra lesz szükséged a hideg eljárásos szappan elkészítéséhez?
- növényi zsírok, olajok
- desztillált víz
- lúg ( NaOH )
- illóolaj ( opcionális )
- színezőanyag ( opcionális )
- díszítőanyag ( opcionális )
Milyen eszközökre lesz szükséged a hideg eljárásos szappan elkészítéséhez?
- védőfelszerelés ( sav-, és lúgálló kesztyű!, védőszemüveg, kötény )
- mérleg ( legalább grammpontosságú mérleg )
- lúgoldó edény ( speciális )
- desztillált víz méréséhez mérőedény
- nagy főzőpohár vagy rozsdamentes edény
- keverőkanál ( legjobb a süteményes spatulás, így az utolsó csepp is kiszedhető az öntésnél :) )
- szappanöntőforma ( szilikon vagy fa )
- laborhőmérő
- botmixer ( legalacsonyabb teljesítményű, legjobb a fémvégű, amely jól bírja a hőt és a lúgot )
- illóolajhoz érdemes beszerezni egy mérőpoharat, a színezőanyaghoz pedig egy adagolókanalat
Fontos, hogy olyan eszközökkel dolgozz, amelyeket csak a szappankészítéshez használsz, illetve amelyek jól bírják a hőt, a lúgot és a botmixer keverését!
A hideg eljárásos szappan elkészítésének folyamata lépésről lépésre:
1. Jól szellőző helyiségben dolgozz, állat és gyermek ne legyen a közeledben! Készítsd elő az alapanyagokat és az eszközöket egy tiszta, üres, újságpapírral leterített asztalra. Mindig tiszta, fertőtlenített eszközöket használj!
2. Teljesen zárt cipőben, ruházatban kezdj neki a szappankészítésnek, vedd fel a védőszemüveget, kötényt, kesztyűt.
3. Első lépésként mérd ki a vizet a mérőedénybe mérlegen, majd öntsd bele a lúgoldó edénybe, ehhez kell majd hozzáadni a lúgot!
4. Második lépésként mérd ki mérlegen a lúgot és óvatosan add hozzá a lúgoldó edényben található vízhez. Ezután tedd rá az edényre a fedelét, tekerd rá, de úgy, hogy ne záródjon teljesen, hogy a felszabaduló gőz távozni tudjon! Körkörös mozdulatokkal rázd össze óvatosan, addig, amíg úgy hallod, hogy a lúg darabos hangja átvált folyékonnyá. Ne ijedj meg, egy heves exoterm reakció fog lezajlani, ami felmelegíti az elegyet, ezért fontos, hogy hideg vizes fürdőbe helyezd, amíg el nem éri a 40 C° fokos hőmérsékletet. MINDIG A LÚGOT ADD HOZZÁ A VÍZHEZ, ELLENKEZŐ ESETBEN A KEVERÉK KIFRÖCCSENHET, ÉGÉSI SÉRÜLÉSEKET OKOZVA! VIGYÁZZ, HOGY A KELETKEZŐ GŐZT NE LÉLEGEZD BE!
5. Harmadik lépésként, amíg a lúgoldat hűl, mérd ki a zsírokat, olajokat egy edénybe, majd melegítsd fel őket 40 C° fokosra.
A hőmérsékleteket a laborhőmérő segítségével könnyen ellenőrizheted!
6. Amikor a lúgos - vizes oldat és a zsíros - olajos keverék is megfelelő hőmérsékletű, akkor óvatosan adagold hozzá a lúgos - vizes oldatot a zsíros - olajos keverékhez. MINDIG A LÚGOS - VIZES OLDATOT ADD HOZZÁ A ZSÍROS - OLAJOS KEVERÉKHEZ, NE FORDÍTVA!
7. Kevergesd, míg pudingállagú nem lesz, amennyiben úgy gondolod, rásegíthetsz botmixer használatával is.
8. Illatosítsd és színezd kedvedre! Érdemes az illóolajat és a színezőanyagot is kimérni előre, mert meglepően hamar eléri a massza a megfelelő, öntéshez szükséges állagot.
9. Öntsd formába a szappanmasszát! Határozott, gyorsabb mozdulatokkal végezd, ahogy fentebb is írtam, hamar szilárdul a massza.
10. A szappanformákat helyezd fedett, meleg helyre 1 napra, - én cipősdobozban, vékony pokrócban betakarva szoktam raktározni :) - , majd szedd ki őket a formából és tárold 4 hétig jól szellőző helyiségben. Ez idő alatt minden víz eltávozik a szappanból és tökéletes lesz az állaga.
Biztonságos és sikeres szappankészítést kívánok! :)