Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Szappankészítés lépésről lépésre - a meleg eljárás technikája sütőben

Szappankészítés lépésről lépésre - a meleg eljárás technikája sütőben

A meleg eljárás = hot process = HP lényege, hogy a szaponifikáció kémiai reakciója, vagyis a szappanosodás folyamata sokkal gyorsabb és tökéletesebb, mint a hideg eljárásnál. A szappan használata előtt nem kell kivárni egy hosszas érési periódust, a főzött szappan akár már a következő napon kipróbálható. Illatosításánál kevesebb illatolaj/illóolaj is elegendő, mert amikor az illatanyagot hozzáadod, akkor már nem tartalmaz maró lúgot.

Természetesen, mint mindennek, a meleg eljárásnak is vannak hátrányai.

Ha különféle gyógynövény kivonatokat, teákat, tinktúrákat, macerátumokat őrölt vagy porított gyógynövényeket szeretnél a szappanhoz adni, figyelned kell rá, hogy számtalan olyan hatóanyag van, amely hőérzékeny, tilos főzni. Ennek ellenére az eljárás végén hozzáadhatod őket a főzött szappanhoz, csak sajnos a massza ilyenkor már nagyon gyorsan köt, nem biztos, hogy egyszerű dolgod lesz vele.

Ezen kívül a formázás, díszítés, színezés, mintázás sem könnyű, - mint feljebb említettem - a massza formába kerülésekor nagyon gyorsan köt, ezért nehezen adagolható, kezelhető.

A szappankészítés egyáltalán nem veszélytelen eljárás, ezért először azt javaslom, hogy látogass el egy szappankészítő tanfolyamra, ahol megtanulhatod az alapvető és biztonsági szabályokat, a lúg, az olajok és az egyéb összetevők viselkedését, hogy az első szappankészítésed ne kudarccal vagy balesettel végződjön, ráadásul egyéni tippekkel is gazdagodhatsz hozzáértő szakemberek tapasztalataiból.

Milyen alapanyagokra lesz szükséged a meleg eljárásos szappan elkészítéséhez?

- növényi zsírok, olajok 

- desztillált víz

- lúg ( NaOH )

- illóolaj ( opcionális )

- színezőanyag ( opcionális )

- díszítőanyag ( opcionális )

Milyen eszközökre lesz szükséged a meleg eljárásos szappan elkészítéséhez?

- védőfelszerelés ( sav-, és lúgálló kesztyű!, védőszemüveg, kötény )

- mérleg ( legalább grammpontosságú mérleg )

- lúgoldó edény ( speciális )

- desztillált víz méréséhez mérőedény

- nagy főzőpohár vagy rozsdamentes edény 

- keverőkanál ( legjobb a süteményes spatulás, így az utolsó csepp is kiszedhető az öntésnél :) )

- szappanöntőforma ( szilikon vagy fa )

- laborhőmérő

- botmixer ( legalacsonyabb teljesítményű, legjobb a fémvégű, amely jól bírja a hőt és a lúgot )

- illóolajhoz érdemes beszerezni egy mérőpoharat, a színezőanyaghoz pedig egy adagolókanalat

- magas falú, nagy fazék

- erős keverőkanál 

Fontos, hogy olyan eszközökkel dolgozz, amelyeket csak a szappankészítéshez használsz, illetve amelyek jól bírják a hőt, a lúgot és a botmixer keverését!

A meleg eljárásos szappan elkészítésének folyamata lépésről lépésre:

A szalagfázis ( amíg a szappanmassza elkészül ) eléréséig a folyamat megegyezik a hideg eljárás módszerével.

1. Jól szellőző helyiségben dolgozz, állat és gyermek ne legyen a közeledben! Készítsd elő az alapanyagokat és az eszközöket egy tiszta, üres, újságpapírral leterített asztalra. Mindig tiszta, fertőtlenített eszközöket használj!

2. Teljesen zárt cipőben, ruházatban kezdj neki a szappankészítésnek, vedd fel a védőszemüveget, kötényt, kesztyűt.

3. Első lépésként mérd ki a vizet a mérőedénybe mérlegen, majd öntsd bele a lúgoldó edénybe, ehhez kell majd hozzáadni a lúgot!

4. Második lépésként mérd ki mérlegen a lúgot és óvatosan add hozzá a lúgoldó edényben található vízhez. Ezután tedd rá az edényre a fedelét, tekerd rá, de úgy, hogy ne záródjon teljesen, hogy a felszabaduló gőz távozni tudjon! Körkörös mozdulatokkal rázd össze óvatosan, addig, amíg úgy hallod, hogy a lúg darabos hangja átvált folyékonnyá. Ne ijedj meg, egy heves exoterm reakció fog lezajlani, ami felmelegíti az elegyet, ezért fontos, hogy hideg vizes fürdőbe helyezd, amíg el nem éri a 40 C° fokos hőmérsékletet. MINDIG A LÚGOT ADD HOZZÁ A VÍZHEZ, ELLENKEZŐ ESETBEN A KEVERÉK KIFRÖCCSENHET, ÉGÉSI SÉRÜLÉSEKET OKOZVA! VIGYÁZZ, HOGY A KELETKEZŐ GŐZT NE LÉLEGEZD BE!

5. Harmadik lépésként, amíg a lúgoldat hűl, mérd ki a zsírokat, olajokat egy edénybe, majd melegítsd fel őket 40 C° fokosra.

A hőmérsékleteket a laborhőmérő segítségével könnyen ellenőrizheted!

6. Amikor a lúgos - vizes oldat és a zsíros - olajos keverék is megfelelő hőmérsékletű, akkor óvatosan adagold hozzá a lúgos - vizes oldatot a zsíros - olajos keverékhez. MINDIG A LÚGOS - VIZES OLDATOT ADD HOZZÁ A ZSÍROS - OLAJOS KEVERÉKHEZ, NE FORDÍTVA!

7. Kevergesd, míg pudingállagú nem lesz, amennyiben úgy gondolod, rásegíthetsz botmixer használatával is. 

8. A pudingos masszát egy nagy (!) fazékban tedd be 70-80 C° fokos előmelegített sütőbe.

9. Kb. 20 percenként keverd át az anyagot, ami több metamorfózison fog keresztül menni. Az egész folyamat nagyjából 2-2,5 órát fog igénybe venni. A fázisok a következők: 

- A massza bekeményedik, próbáld meg jól elkeverni.

- A masszában található zsír-, és vízfázis kettéválik, keverd homogénné.

- A massza megemelkedik ( ezért fontos a magas falú, nagy fazék ). Keverd el, a massza mindig le fog esni, ha ennek vége, akkor gyakorlatilag hamarosan a végéhez érsz a meleg eljárásnak. Egy viszkózus, géles anyagot kell kapnod.

10. Tegyél bele, amit szeretnél, illatanyagot, extra hatóanyagot, olajat, viszont a hőmérsékletre figyelj, hőérzékeny anyagot csak akkor adj hozzá a masszához, ha az már nem gőzöl. Vigyázz, gyorsan kell dolgozni!

11. Öntsd formába, jól oszlasd el a masszát, díszítsd, színezd kedvedre, majd takard be, hogy lassan hűljön, különben törékennyé válhat a szappanod. Amikor kihűlt, már kiszedhető, szeletelhető és használható is, de érdemes várni vele 1 hetet, hogy biztosan jól kiszáradjon. Ha megfelelően kiszárad, akkor tartósabb lesz, lassabban fogy használat során.

Lehet tűzhelyen is készíteni, lassú tűzön, de nehéz elkerülni, hogy a massza túlmelegedjen, viszont ha ügyes vagy, akkor érdemes kipróbálnod, mert sokkal egyszerűbb és gyorsabb lesz a folyamat.

Biztonságos és sikeres szappankészítést kívánok! :)